Blog Başlık

  • Ekim 27, 2021

    Alıç Meyvesi

    Halk arasında yemişen olarak adlandırılan alıç, dikenlerinden dolayı akdiken olarak da bilinir.

    Kuzey yarım kürede 50, ülkemizde de 17 çeşidi bulunan alıç, kışın yaprak döken çalı formunda bir meyve çeşididir. Boyu 7 metreyi bulan alıç ağacı, beyaz renkte çiçeklere sahip dikenli bir bitkidir. Meyveleri Ekim ve Kasım aylarında toplanır.

    alıc
  • KASTAMONU LEZZETLERİ –ELMA ÇEŞİTLERİ

    Her mevsim kolayca bulunabilen ve sevilerek tüketilen bir meyve olan elmanın en az 1000 çeşidi olduğu söylenmektedir. Ülkemizde de bol miktarda yetişen elma, genellikle kırmızı, yeşil, sarı olarak ayrılmakta ancak elma çeşitlerinin hepsi tek tek bilinmemektedir. Bu elma çeşitlerinin hepsini anlatmak mümkün olmadığı için biz de bahçemizde, Bostanımızda ve tarlalarımızda yetişen çeşitlerini sizlerle paylaşmak istedik.

    kastamonu,elma çeşitleri, doğal elma
  • Ekim 05, 2021

    Ülkemizde her yıl ortalama 3 - 3,5 milyon ton arası şeker pancarı üretilmektedir. Dünya geneline bakıldığında, Türkiye yıllık ortalama şeker pancarı üretimi ve ihracatında, 5.sıradadır. Tıpkı buğday ve arpa gibi şeker pancarı da birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bunların başında gıda ve ilaç sektörü gelmektedir. Hayvancılıkta ve otomobil sektöründe de kullanım hacmi yüksektir. Şeker pancarı üretimi için ekim işlemi toprak tavındayken olmalı, sulama ise mutlaka toprağın ve iklimin mevcut durumu göz önüne alınarak bitkinin talebi kadar yapılmalıdır.  Ayrıca toprağa ilk su ne kadar geç verilirse, pancar kökünün gelişmesine o kadar yardımcı olur.

    Şeker pancarı
  • https://www.iksirliciftlik.com/urun/kusburnu-marmelati-360grMantarlar… İlkbahar ve sonbahar aylarında çıkan, ormanların mucizevi parçaları. 

    Mantar
  • Ağustos 18, 2021 Hayatın İçinden Kastamonu'dan

    Sarımsağın kökenine dair farklı inançlar bulunsa da yaygın inanç anayurdunun Orta Asya olduğu yönündedir.

    Arkeolojik kayıtlardan Sümerler ‘in sarımsağı bildiği ve ilaç olarak kullandıkları bilinmektedir.

    Mısır piramitlerinin inşasında çalışan işçilere ise güçten düşmesinler diye bol bol sarımsak yedirildiği anlaşılmıştır. Ayrıca Mısırlılar sarımsağı ölümcül hastalıklara karşı ilaç olarak kullanmışlar ve tanrılara ait kutsal bir bitki olarak kabul etmişlerdir.

    Sarımsak, M.Ö 2. ve 1.yüzyıllarda Çin'de ilaç olarak kullanılırken Ortaçağ'da da kolera ve veba gibi salgın hastalıklarla mücadelede kullanılmıştır. Ayrıca Ortaçağ'da sarımsağın mistik gücüne inanan insanlar, vampir ve şeytandan korunmak için üzerlerinde sarımsak taşımışlardır.

    Taşköprü Sarımsağı
  • Çam pürleri toplandı, Organik çam pekmezimiz yeniden yapıldı! Öncelikle toplanan pürler bol su ile iyice yıkanır. Yıkanan pürler bakır kazanlara alınıp yeterli miktarda su eklenerek kaynatılmaya başlar. Yaklaşık 3-4 saatlik süreçten sonra suyunun rengi kırmızımsı renge dönecektir. Ardından ince bir tülbentle süzülerek özsuyu pürden arındırılır. Özsu tekrar bakır kazana alınıp organik elma suyu konsantresi eklenerek kıvam alana kadar kontrollü bir şekilde kaynatılır. Sıcak kapama yöntemiyle kavanozlara doldurulup 24 saat demlenmeye bırakılır. Çam pekmezi yapımı her ne kadar uzun sürse de, vücudun hemen hemen her noktasına pek çok faydası vardır.

    ORGANİK ÇAM PEKMEZİ
  • İpekböceği sadece dut yaprağı yer ve o mükemmel kozasını bu sayede örer. Bu güzel kozadan o büyüleyici kelebek çıkar...
    Dut ağaçları, ülkemizde ılıman ve sıcak iklimlerde bolca yetişir ve %100 organik bir besindir. Çünkü dut ve dut ağacına dadanan bir zararlı olmadığı için hiçbir ilaçlama gerektirmez. Bu nedenle de güvenle tüketilebilir. 
    Taze olarak tüketildiği gibi, pestil, pekmez, reçel ve şurup gibi besinlerin ana maddesini de oluşturmaktadır. 

    Karadut ve beyaz dut olarak iki çeşidi olan dut meyvesi birbirlerinden tat, aroma ve bileşenleri bakımından tamamen farklıdır. Özellikle beyaz dut Karadut’a göre oldukça faydalı olmakla birlikte yaprakları da besin olarak kullanılmaktadır. 

    dut,beyaz dut, dut reçeli
  • Haziran 23, 2021 Lezzetli Tarifler

    Hodangiller familyasından olan Hodan otu, Nisan ayından Ekim ayına kadar uzunca bir süre doğada bulunabilir. Halk arasında  odan, otan, ıspıt, zılbıt, tamara, kaldırık ve hatta kaldirik gibi farklı isimlerle anılır. Mavi, beyaz, zaman zamansa pembe  çiçekleriyle karşımıza çıkabilen bu bitkinin yapraklarından, çiçeklerinden, tohumundan ve gövdesinden bol bol yararlanılır. 

    hodan
  • Mürver Çiçeği 

    Şu sıralar her yerde Mürver çiçekleri açtı. Latince adı ‘Sambucus nigra L’ olan Mürver ağacının bildiğiniz gibi Çiçekleri Haziran  ayından Temmuz ayına kadar, meyveleri ise ağustos ayından eylül ayına kadar toplanıp kurutulmakta. Bizler de hem çok faydalı,  hem güzel kokulu, hem de farklı bir lezzeti olan bu çiçekleri tek tek toplayıp, sizler için şurup, reçel ve bu sene ayrıca sirkesini yapmaktayız.  

    Mürver çiçeği ile ilgili Blog Yazımız için; https://www.iksirliciftlik.com/blog/icerik/sifali-bitkiler-icinde-ayricalikli-bir-yere-sahip olan-murver-cicegini-kesfedelim 

    ***Not: Ağaç formundaki mürver bitkileri kullanıma uygun olup diğer türleri pek tercih edilememekle birlikte zehirlidir.  

    Bizler de tam zamanı olan bu çiçeklerden yapılan farklı bir lezzeti sizinle paylaşalım istedik.  

     

    mürver çiçeği
  • Haziran 08, 2021 Lezzetli Tarifler

     

    Söğüt otu, keçimemesi, çoban ekmeği, kuşekmeği, badıma, madımalak gibi farklı isimlerle de bilinen madımak otu, kuzukulağıgiller ailesinin bir üyesidir. 

    İlkbahar aylarından itibaren yaz ortalarına kadar çıkan madımak otu, doğada kendiliğinden yetişen, genç sürgünleri yenilen ve toprak üstüne yatık, sert gövdeli, yeşil yapraklı ve çok yıllık otsu bir bitkidir. İçerisindeki bileşenler sayesinde tarlalarda istenmeyen yabani bitki gelişimlerini yok eder.

    Tazesinden kavurma, börek yapıldığı gibi kuru madımaktan da aynı şekilde yemekler, kavurmalar yapılmakta veya çayı demlenmektedir. Ayrıca yabani bir ot olan madımak, çiğ olarak da tüketilebilir. 

     

    Yenilebilir Otlar Dosyası; Madımak Otu
  • Isırgan otunun mevsimi geldi! Biz şifa veren ısırganı Daday'daki İksirli Çiftlik'te toplarken, siz de bitkiler içinde farklı bir yeri olan bu otu keşfetmek ve leziz sütlü ısırgan otu tarifimizi denemek için tıklayın!

    Isırgan otu
  • Müsellim sarma, İksirli Çiftlik
  • Kastamonu mutfağının zenginliği hem müthiş doğasından hem de Kastamonuluların maharetli ellerinden gelir. Kastamonu mutfağının tadına doyulmaz yemeklerinin başında ise banduma gelir...

    banduma, tarif
  • Madımak otu
  • Mayıs 03, 2021 Kastamonu'dan

    Kastamonu sepeti
  • Nisan 26, 2021

    İksirli Çiftlik, sunduğu geniş imkanlar ve Daday’ın müthiş doğası sayesinde karavan ile ziyaret edilebilecek en güzel yerler arasında. Yeni normalin yükselen değeri olan karavanla tatili hiç düşünmediyseniz bu yazıyı okuduktan sonra fikriniz değişebilir!

    İksirli Çiftlik
  • Ala eriği olarak da bilinen Üryani eriği, 700 metre üzerinde rakımı olan yerlerde, az miktarda yetişir. Ağustos - Eylül ayları arasında olgunlaşınca, dallardan toplanır.  Meyvesi normal siyah eriğe göre daha küçük, biçimi yuvarlağa yakın ve kabuğunun rengi koyu mavimsi ve ince kabukludur. 

    Şifalı Ürünler
  • Cevizin binlerce yıllık uzun bir geçmişi vardır. Ceviz ağacı, insanoğlunun bildiği en eski ağaç türüdür. Cevizin anavatanının Çin veya İran'ın Ghilan bölgesi olduğu düşünülmektedir. Ancak dünyadaki en büyük doğal yayılış alanına sahip olan ceviz çeşidi Anadolu cevizidir. 

    Şifalı Ürünler
  • Mart 08, 2021 Doğanın Şifası

    Yeşil mercimek baklagiller (Fabaceae) familyasına ait, günümüzde hem vejetaryenler hem de diğer tüketiciler tarafından yaygın olarak tüketilen bir besindir. İyi bir protein, lif ve mineral kaynağı olması sebebiyle binlerce yıldır diyetlerde yer almıştır.

    Şifalı Ürünler
  • Şubat 28, 2021 Doğanın Şifası

    Kuşburnu, gülgiller familyasına ait ve yabani gül olarak da adlandırılan bir bitkinin meyveleridir. Bitkinin boyu 1-3 metre aralığında değişir, dalları ve gövdesinde ise tıpkı gülde olduğu gibi dikenler bulunur. Meyvelerini Eylül ve Ekim aylarında verir. Bu meyveler küçük boyutlu ve yuvarlaktır, kırmızı ve turuncu arası bir renge sahiptir

    Şifalı Ürünler
  • Şubat 22, 2021 Doğanın Şifası

    Sarı Kantaron, yaz aylarında toplanan doğanın armağanı harika şifaları olan bitkilerden birisidir. Orta ve hafif dereceli depresyon tedavisinde de kullanılan sarı kantaron, sakinleştirir ve stresi azaltır. Yağı da çok faydalı olan bu bitkinin yağı egzama ve benzeri cilt sorunlarında ve hemoroit tedavisinde kullanılmaktadır.

    Şifalı Ürünler
  • Şubat 15, 2021 Hayatın İçinden

    Çoğumuz kendimize ait bahçemizde, tarlamızda ya da arka balkonumuzda bir şeyler ekip biçiyor, üretiyoruz. Foraging’i bundan ayıran şey ise doğanın kendiliğinden sunduklarıyla gerçekleştirmek. Arayıcılık, Toplayıcılık anlamına gelen Foraging doğanın bize sunduğu yenilebilir türleri doğadan toplamaktır.

    Şifalı Ürünler
  • Pirinç, buğdaygiller (Poaceae) familyasına ait olan mısır ve buğday sonrasında en yüksek ekime sahip otsu bir bitkidir. Pirinç suda yetişmekte olan tek tahıldır ve besin içeriği bakımından yüksektir. Nerdeyse tüm çeşitlerinde protein, fosfor, karbonhidrat, demir, B1, B2 vitaminleri ve kalsiyum içermektedir. 

    Şifalı Ürünler
  • Şubat 02, 2021 Hayatın İçinden

    İksirli Çiftlik ailesi olarak sizlere çok güzel bir haberimiz var. 
    Şubat sonunda İstanbul Reşitpaşa’da yeni şubemizi açıyoruz ve yeni dükkânımıza sizleri de bekliyoruz. 
     

    Şifalı Ürünler
  • Ocak 26, 2021

    Sömestr geldi, tatil planları yapıldı. İksir Ailesi olarak bizler de evde kalan ailelerimiz için çocukları ile birlikte yapabileceği, yaparken eğlenebileceği ve güzel vakit geçirebileceği sağlıklı bir kurabiye tarifi paylaşmak istedik. 
    Hadi tarife geçelim 

    Şifalı Ürünler
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR