Çocuklarınıza vereceğiniz en güzel hediye: Çiftlik Yaşamı

cocuklaricinciftlikyasami

Hemen herkesin yeni nesil hakkındaki en bilindik gözlemi: “Şimdiki çocuklar sokaklarda oynamıyor, sokaklarda oynamak bir yana okuldan, özel derslerden boş zamanları bile yok.“ Çocuklarımızın bu durumuna üzülüyoruz ama değiştiremiyoruz.  Peki, çocuklarımız tam olarak neden mahrum kalıyorlar?

Bundan önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi geleneksel bilgiyi çok önemsiyoruz. Bilim ve teknoloji ilerledi ve hayatımızın birçok alanı artık bu “yeni bilgi” ile şekilleniyor. Buna hak veriyoruz ama hala insanlarla, bedenle ve doğayla kurduğumuz ilişkiler (ki hayatımızın büyük kısmını bunlar oluşturuyor) geleneksel bilgiyle yani ailemizden ve toplumumuzdan aldığımız bilgilerle şekilleniyor.  

Bir örnek verelim ve daha sade anlatalım. Hiç tarla görmemiş, çiftçinin tarlasında gerçekten ne yaptığını anlayacak kadar örneğin birkaç mevsim ardarda onları gözlemlememiş bir çocuk için süpermarketteki sebze reyonu ile bisküvi reyonu arasında hiçbir fark yoktur. İki reyondaki ürünleri de “satın alınabilir ve tüketilebilir” ürünler olarak görür. Yani sağlıklı beslenmeyle ilgili bir iç görü sahibi değildir. Bu durumda tükettiği ürünlerin faydaları ve zararları hakkında bir fikre sahip olabilmek için sürekli “yeni bilgilere” ihtiyaç duyar, yani doğal olanı sezemez…

Peki doğal olanı anlamasını sağlayacak sezgiyi, bedenine iyi bakmasını sağlayacak iç görüyü nasıl kazanabilir: Doğal olanla ve üretimle ilişki kurarak!

Çocuğunuzla için birden fazla yol önereceğiz,

    • Birlikte doğaya ve tarıma dair yeni şeyler öğrenebilirsiniz.
  • Çiftliklere gidebilirsiniz.

  • Mutfakta birlikte vakit geçirebilir, sütten yoğurt yapmayı, kek ya da domates sosu yapmayı ve tabi ki tüm hayatı boyunca iyi beslenmesini sağlayacak şey olan çorba yapmasını öğretebilirsiniz:)

    Çocuklarımızın iyi bir işe ve belirli bir kalitede yaşama sahip olmaları için verdiğimiz onca emeği düşünelim. Bunlar tabi ki önemli ama kendilerine yeten bireyler olmaları için doğayı, tarımı bilmeleri, bedenlerini tanımaları, kendi yemeklerini yapabilmeleri de gerekiyor. İşin en güzel tarafı da tüm bunlar için yeni bir kursa, eğitime, ajandaya eklenecek yeni bir başlığa gerek yok. Doğa ve tarımla ilgili birlikte bir şeyler öğrenerek,  fırsat buldukça çiftliklere gidip bir gün bile olsa üretime katılarak, hiç olmadı market alışverişine gidip sonrasında birlikte yemek yaparak çocuğunuza insanlığın bu geleneksel bilgisini aktarabilirsiniz.


Etiketler: çocuklar için çiftlik yaşamı
Aralık 26, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR