Kastamonu Lezzetleri Elma Çeşitleri

Kastamonu Lezzetleri Elma Çeşitleri

KASTAMONU LEZZETLERİ –ELMA ÇEŞİTLERİ

Her mevsim kolayca bulunabilen ve sevilerek tüketilen bir meyve olan elmanın en az 1000 çeşidi olduğu söylenmektedir. Ülkemizde de bol miktarda yetişen elma, genellikle kırmızı, yeşil, sarı olarak ayrılmakta ancak elma çeşitlerinin hepsi tek tek bilinmemektedir. Bu elma çeşitlerinin hepsini anlatmak mümkün olmadığı için biz de bahçemizde, Bostanımızda ve tarlalarımızda yetişen çeşitlerini sizlerle paylaşmak istedik.

Amasya Elması

Kışın sık bulunan bu elma çeşidini Türkiye’nin her yerinde bulmak mümkündür. Çoğunlukla misket elması olarak anılan Amasya elması, orta irilikte olup kalınca bir sap kısmına sahiptir. Yetiştiği yerin adını almıştır. Türkiye’de Amasya ve Niğde’de yetiştirilen yöresel bir meyvedir. Pembe-kırmızı renkte, ince sarı ve yeşil çizgili, diğer elmalara oranla daha küçük boyutlarda, sert ve sulu bir elma çeşididir. Bir adet Amasya elması ortalama 90 gram ağırlığa sahiptir. Sert sulu yapısı, tatlı lezzeti ve ince kabuğu onu elma çeşitleri arasında popüler hale getirmiştir.

Amasya elmasının misket ve kabak olmak üzere iki çeşidi vardır. Küçük olanına misket denirken daha büyük aşılı olan türüne kabak elması denilmektedir. Amasya elmasının en önemli özelliği ağaçlarının geç meyve vermesidir. (8-10 yıldan önce meyve vermemesi)

Hüryemez Elması 

Kışlık bir elmadır. Kabuk rengi sarı-yeşil karışımından oluşurken kahverengi benekleri bulunmaktadır. Hüryemez elması iri, basık yuvarlak şekilli, sarı-yeşilimtırak renkli, sulu ve mayhoş lezzettedir. Çekirdekleri çok dolgun olan bu elma türünün yaklaşık ağırlığı 300 gram olarak belirtilmektedir. Kalitesi ve dayanıklıyı iyi olup uzun süre saklanabilir. Meyveler Eylül ayının üçüncü haftasında toplanır. 

Golden Elma – Sarı Tatlı Elma

Golden elmanın ilk bakışta uzun sapı ve sarı rengi dikkat çeker. İnce kabukludur ve bu sayede kabuğu ile birlikte rahatlıkla yenebilir. Hoş kokulu, ekşimsi ve orta irilikte bir elmadır. Kış aylarında sık tercih edilir. A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Hazmı kolaylaştırdığı için diyet programlarında ve form tutmak isteyenlerin beslenme listelerinde sık tükettiği bir elmadır.

Hafif ekşi bir tadı olsa da elmalı kek, tart, meyve salatası tarifleri için uygundur. Golden elmanın kabukları ince olduğu için çok kolay kurutulabilir ve kurutulmuş elma kabukları ile her mevsim bitki çayı hazırlanabilir.

Starking Elma – Mat Kırmızı Tatlı Elma

Starking elmanın kırmızı ve parlak bir kabuğu vardır. Yapısı tam yuvarlak değil, yıldıza benzer konik şekillidir. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde hastalıklardan korunmak ve direnç kazanmak için birebirdir. Tatlı, sert ve sulu bir elma olan Starking aynı zamanda lifli bir yapıya sahip olduğu için diyet ve detoks uygulayanların, spor yapan kişilerin sık sık tercih ettiği bir elma türüdür. Bağışıklığı güçlendiren lezzetli bir elmadır. Bu elmanın lezzeti kek ve kurabiyelere çok yakışır. Starking elmanın kabuğu kaynatılarak kış çayı hazırlanabilir, dengeli beslenme anlamında sade olarak da tüketilebilir. Elma suyu hazırlamak için ideal bir elma türüdür. Elma reçeli yapımında da Starking elma kullanılabilmektedir.

Ağustos elması - Güz Elması

Vista Bella Elma Çok erkenci bir çeşit olup, ABD orijinlidir. Vista Bella Elma çeşidinin meyvesi orta irilikte ve yassı-konik şekle sahiptir. Kabuk rengi sarı-yeşil zemin üzerine sıvama kırmızıdır. Meyve eti sert, bol sulu ve mayhoş bir tada sahiptir. Kalitesi iyidir. Bölgemizde Ağustos sonu Eylül başı Hasat edilir.

Posof elması - İçi-Dışı Kırmızı Elma

Posof ’un köylerinde yaygın olarak yetişen içi ve dışı kırmızı olan elma çeşididir. Bu bölgenin kendine özgü mikroklimaya sahip olması elmanın rengini ve tadını etkilemektedir. Yapılan araştırmalarda Posof elması  antosiyanin miktarının fazla olduğu görülmüştür. Dünya üzerindeki tüm elma çeşitlerinde antosiyonin maddesi sadece kabuk bölgesinde olurken, Posof elmasının hem kabuk hem de etli kısmında yüksek miktarda bulunması meyvenin antioksidan aktivitesini arttırmakta ve bu elmayı diğer çeşitlerden ayırmaktadır. Antosiyonin maddesi sayılan etkilerine ek olarak insülin miktarını yükselterek kan şekerinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Buda bölge halkının bu elmanın şeker hastalığına iyi geldiği yönündeki inançlarını destekler niteliktedir.

Granny Smith Elması – Yeşil Ekşi Elma

Sulu ve sert yapısı ile öne çıkan Granny Smith elma, Orta irilikte, ekşi, kısmen kalın kabuklu, meyve eti yeşilimsi beyaz renkli ve gevrektir. Granny Smith elmayı yıkadıktan sonra keyifle tüketebilirsiniz. Ürünleri rendeleyerek kek benzeri hamur işi tarifine katabilirsiniz. Granny Smith'i ekşimsi severseniz, meyve sıkacağında geçirip lezzetli içecekler yapabilirsiniz. 

Dağ Elması – Geyik Elması – Yabani Elma

Geyik elması veya yabani elma olarak adlandırılan dağ elması Rosaceae (Gülgiller) familyasındandır.   C vitamini başta olmak üzere, B1, B2, PP, B5, B9, provitamin A ve E vitaminlerini içerir. Potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko, demir, manganez gibi mineraller bakımından zengindir.

Elma nasıl saklanır?

Elma çeşitleri için en uygun saklama ortamı buzdolabıdır. Buzdolabınızın sebzelik bölümünde, eğer varsa meyveler için özel olarak dizayn edilmiş bölmede saklanması gerekir. Serin, karanlık ve hafif nemli bir ortam elmanın uzun süre saklanabileceği ideal ortamdır. Elma 8-12°C aralıkta muhafaza edilmelidir

 

Organik Elma ile hazırlanmış İçeriklerimizi İncelemeyek İçin Buraya Tıklayabilirsiniz...

Etiketler: kastamonu,elma çeşitleri, doğal elma
Ekim 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR