ŞEKER PANCARI HASADI BAŞLADI

ŞEKER PANCARI HASADI BAŞLADI

Ekim ayı ile birlikte Kastamonu da şeker pancarı hasadı da başladı. 

Bilmeyenler için Ispanakgiller familyasından olan şeker pancarı, etli kökünden şeker elde edilen bir tarım bitkisidir. Yetiştiği yere, tür ve iklime göre boyu 85 ila 180 cm arasında değişir. Ayrıca ön bitki etkisine sahip olan şeker pancarı, toprak verimliliğin yükselmesini ve diğer kültür bitkilerinin veriminin artmasını sağlar.

Ülkemizde her yıl ortalama 3 - 3,5 milyon ton arası şeker pancarı üretilmektedir. Dünya geneline bakıldığında, Türkiye yıllık ortalama şeker pancarı üretimi ve ihracatında, 5.sıradadır. Tıpkı buğday ve arpa gibi şeker pancarı da birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bunların başında gıda ve ilaç sektörü gelmektedir. Hayvancılıkta ve otomobil sektöründe de kullanım hacmi yüksektir.

Şeker pancarı üretimi için ekim işlemi toprak tavındayken olmalı, sulama ise mutlaka toprağın ve iklimin mevcut durumu göz önüne alınarak bitkinin talebi kadar yapılmalıdır.  Ayrıca toprağa ilk su ne kadar geç verilirse, pancar kökünün gelişmesine o kadar yardımcı olur. 

Sulamada, Damla Sulama veya Yağmurlama tercih edilmelidir. Ancak damla sulama, su, enerji gübreleme ve işçilik işlemlerinde tasarruf sağlar. Ayrıca damla sulama yağmurlama sulama işlemine göre pancara daha kontrollü şekilde su verilmesinden dolayı pancarın kalitesini olumlu etkiler.

Pancar Hasadı Zamanı!

Şeker pancarı ekildikten sonra yaklaşık 180 ila 210 günde olgunluğuna erişir. Bu da tarih olarak Eylül sonu veya Ekim ayı başına tekabül eder. Hasat mutlaka, toprak tavlı durumda olduğu sırada yapılmalıdır. Hasat işlemi sırasında pancar bitkisinin başı yumru ile yaprak saplarının birleşim yerinden kesilmelidir. Toprak ve çamurdan olabildiğince güzel temizlenmeli ve üzerinde yeşil yaprak bırakılmamasına özen gösterilmelidir.

Hasat sırasında pancar üzerinde bırakılan toprak, pancardan daha değerlidir. 1 cm kalınlığında bulunan bu toprağın meydana gelmesi için 100 yıl beklenmektedir. 

Toplanan hasat, söküm yükleme ve boşaltma esnasında yara almamalı, verimli tarla toprağının pancar ile fabrikaya taşınmasını engellemek için pancar temizleme eleme ve yükleme makinesi kullanılarak pancarın yan köklerine tutunan toprağın elenerek tarlada bırakılması sağlanmalıdır. Böylece erozyonunun da önüne geçilmiş olur.

Hasat sonrasında pancarlar fabrikalara gönderilerek hazırlanmaya, işlenmeye ve sonucunda beyaz şeker üretilmeye başlanır. 

Şeker pancarının insan sağlığına bazı faydaları!

Bazı diyetisyenlerce sağlıklı yaşam için tüketilmesi gereken gıdalar arasında gösterilen şeker pancarı, tansiyon düşürücü etkisiyle öne çıkıyor.

Sinir hücrelerine direk etki yaptığından sakinleştirici etkisi bulunan şeker pancarı, Kolesterolü düşürmede de yardımcıdır. Kansızlığı gidermede de etkileri bilinen şeker pancarı ayrıca böbreklerin sağlıklı çalışmasına da fayda sağlar. Kan basıncını düşürürken dayanıklılığı da artırdığı bilinir.

İKSİRLİ ÇİFTLİK ÜRÜNLERİ

*İksirli Çiftlik Doğal Şeker Pancarı Pekmezi 370 gr

Beyaz pancardan elde ettiğimiz doğal şeker pancarı pekmezimiz enerji verir, vücut direncini arttırır. 

 

*İksirli Çiftlik Şeker Pancarı Turşusu 1000 gr
Beyaz pancardan tamamen doğal yöntemlerle, sirke, sarımsak ve tuz kullanılarak elde edilmiştir. Etli yemeklerinizin yanında keyifle tüketebilirsiniz.

 

*İksirli Çiftlik Şeker Pancarı Sapı Turşusu 1000 gr – Yeni Üretim – Çok Yakında Stoklarda

Beyaz pancarın sapından tamamen doğal yöntemlerle, sirke, sarımsak ve tuz kullanılarak elde edilmiştir. Sağlık vermesi ve etli yemeklerinize eşlik etmesi için... 

 

Şeker Pancarı Ürünlerimizi Buraya Tıklayarak Ziyaret Edin...

Etiketler: Şeker pancarı
Ekim 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR