Doğanın Armağanı Kantaron Bitkisi ve Kantaron Bitkisinden Elde Ettiğimiz Ürünler

Doğanın Armağanı Kantaron Bitkisi ve Kantaron Bitkisinden Elde Ettiğimiz Ürünler

Doğanın Armağanı Kantaron Bitkisi ve Kantaron Bitkisinden Elde Ettiğimiz Ürünler

 

Doğanın bizlere sunduğu şifalı bitkilerden bir tanesi kantaron yağıdır. Sarı kantaron ve kırmızı kantaron gibi farklı türleri olan bu bitki halk arasında kılıç otu, binbirdelik otu, kan otu gibi isimlerle de adlandırılır. Bir tür otsu bitki olan kantaron, mızrak benzeri bir şekle sahip olan ucu çiçekli dallardan meydana gelir. 8 ile 50 milimetre aralığında değişen bu dalların uçlarında yer alan çiçeğin rengi, bitkinin sarı veya kırmızı kantaron olarak adlandırılmasını sağlar. Ayrıca kendine has yaprakları olan kantarona binbirdelik otu denmesinin nedeni, yaprakların ışığa tutulmasıyla görülebilen parlak yağ noktacıklarıdır. 


Çiçeklerinin açtığı ilkbahar ve yaz aylarında toplanır. Yerden yaklaşık olarak 5 santimetre yükseklikten itibaren kesilen kantaronlar kurutulur veya taze olarak işlenir.  Kantaron bitkisinin sağlık açısından faydaları boldur. Bu nedenle alternatif tıpta ve bitkisel tedavilerde sıklıkla karşılaşılan değerli bitki türlerinden biridir. Özellikle kantarondan elde edilen yağ, yararlı bileşenleri yoğun şekilde içermesinden dolayı sağlık alanında pek çok farklı amaçla kullanımı önerilen bir üründür.


Esas olarak dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.  Çiçekler zeytinyağıyla bir araya getirilip birkaç hafta güneşe bırakıldığında yağın rengi yakut kırmızısına döner. Ağrıları gidermek için deriye masaj yapılır ya da yaralara, yanıklara ve böcek ısırıklarına merhem olarak kullanılır. Temel bilim ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, bu yağın derideki iltihaplara iyi geldiğini ve bakterilerle savaştığını göstermiştir. 

 

Kantaron yağının faydaları


Kantaron yağı bitkisel tedavi ve alternatif tıp alanlarında sıklıkla bilimsel araştırmalara konu olan, sağlık üzerinde olumlu etkilerinden birçoğu bilim dünyası tarafından kabul edilen değerli bitki türlerindendir. Hastalıklardan korunma, yaşlanmanın geciktirilmesi, vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesi gibi önemli faydaları bulunan kantaron yağı, günümüzde aktarlarda dahi bulunabilir. Fakat her bitkisel ürün gibi kantaron yağı da dikkatli kullanılması gereken bir üründür. Kronik bir hastalığı bulunan, çeşitli nedenlerle sürekli olarak ilaç kullanan veya besin alerjileri olan bireyler kantaron yağı kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları, önerilen dozları aşmamaları gerekir.

 

  • Kantaron yağının önemli faydalarından biri, cilt sağlığını koruma üzerindeki etkileridir. Kantaron bitkisinden elde edilen yağlar, hücre yenilenmesini destekler ve hızlandırır. Yaşlanma belirtilerini geciktirmeye, kırışıklıkları önlemeye ve cildin elastikiyetini arttırmaya yardımcı olur. Cildin olması gereken nem dengesine sahip olmasını sağlarken daha pürüzsüz ve canlı bir görünüm elde edilmesine katkıda bulunur. Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden bir diğeri ise lekeleri ortadan kaldırmasıdır. Yaşlılık, hamilelik, güneşe maruz kalma gibi nedenlerle cilt renginin bölgesel olarak farklılaştığı veya lekelendiği yerlerde düzenli olarak kantaron yağı uygulaması ile cilt tonu eşitlenerek daha hoş bir görünüm elde edilebilir. 
     
  • Kantaron yağı; enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmalarla savaşarak hastalıklardan korunmayı sağlar. Özellikle ayak mantarı, deride oluşan enfeksiyonlar, akneler, herpes virüsünün neden olduğu uçuk gibi birçok hastalıkta kantaron yağı uygulaması enfeksiyonun hızlı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda deri üzerinde oluşan enfeksiyonlarda iyileşme hızlandırılırken yara ve aknelere bağlı olarak enfeksiyon sonrasında iz kalma olasılığı da büyük ölçüde azaltılabilir. Düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte ciltte yeni enfeksiyonların oluşumu da önlenebilir.
     
  • Antiviral ve antibakteriyel etkileri vardır. Bileşenlerinden olan hiperisinin HIV virüsünün de aralarında olduğu çeşitli virüslere karşı etkinliği deneysel olarak kanıtlanmıştır.
     
  • Kantaron yağının ağız yoluyla az miktarda tüketimi, sindirim sistemini düzenleyici etki gösterir. Özellikle yemeklerden önce az miktarda kantaron yağı tüketerek sindirimi hızlandırabilir, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçebilirsiniz. 
     
  • Kantaron yağının açık yaraları kapattığı bilinmektedir. Bu yüzden midede oluşan ülserlerinde iyileşmesini sağlayarak mide ağrısının giderilmesine yardımcı olur. Kantaron yağını her gün bir tatlı kaşığı Ilık suya koyarak tüketebilirsiniz. Kısa sürede mide ağrılarında azalma olduğunu göreceksiniz
     
  • Kantaron yağı içerdiği değerli bileşenler, vitamin ve mineraller sayesinde saç sağlığının korunmasına ve saçların güzelleştirilmesine de katkıda bulunur. Düzenli olarak kantaron yağı ile bakım yapılan saçlarda kırık oluşumu azalır, koparak dökülmeler büyük oranda azaltılır ve saçlar sağlıklı bir şekilde uzamaya devam eder. Daha canlı ve parlak bir görünüme kavuşan saçlar dökülmenin önlenmesi ile birlikte gürleşmeye başlar. Saçlara ek olarak saç derisinde oluşan pullanma, kepek ve egzama sorunlarının önlenmesi için de kantaron yağı mükemmel bir kurtarıcıdır. Haftada bir veya iki kez kantaron yağı ile yapılacak bir saç bakımı ile tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak mümkündür. 
     
  • Özellikle cilt sorunlarının çözümü için kullanılan sarı kantaron bitkisi ruh sağlığı üzerinde de olumlu etkiye sahip. Antidepresan ilaçları, âdet öncesi sendromunun şiddetli biçimleri için de kullanılır. Hafif ve orta şiddete depresyonlarda alternatif bir Antidepresan ilaç olarak önerilmektedir. Bu konudaki birçok otorite bu bitkiyi özellikle menopozun oluşturduğu ruhsal bozuklukları önlemek için uygun bir bitki olarak görmektedir. Antidepresan özelliği hayvan deneylerinde ve çeşitli klinik deneylerde kanıtlanmıştır. Ayrıca, alkol, sigara, nikotin ve kafein gibi maddelerle oluşan bağımlılıkların tedavisinde yararlı olabileceğini gösteren deneysel kanıtlar bulunmaktadır.

 

İksirli Çiftlik Ürünleri

 

Organik Sarı Kantaron 
Sarı kantaron ilkbahar ve yaz aylarında Balllıdağ'ın temiz ormanlarından toplanır, doğal yollarla kurutulur. 


Sarı Kantaron Çayı
Sarı kantaron çayını bitkinin kabuğundan, tohumundan, taze veya kurutulmuş yapraklarından hazırlayabilirsiniz. Ülkemizde en çok kullanılan hali kurutulmuş yapraklarıdır.  Çeyrek litre kaynamış suyu ocaktan alarak 2-3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron ekleyin ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Çayın daha lezzetli olması için bir iki damla limon ya da organik bal kullanabilirsiniz. Sarı kantaron çayının kullanımı için tavsiye edilen oran ise 4-6 hafta boyunca 1-3 bardak arası tüketmek ve daha sonra 2 hafta ara vermektir.

 

Yan etkileri nedeniyle kullanımında dikkatli olmak faydalıdır.


Sarı Kantaron Yağı
Orta ve hafif dereceli depresyon tedavisinde de kullanılan sarı kantaron, sakinleştirir, stresi azaltır. Yağı da çok faydalı olan bu bitkinin yağı egzama ve benzeri cilt sorunlarında ve hemoroid tedavisinde kullanılmaktadır. Kantaron yağı, uzun süre saf zeytinyağında bekletilerek elde edilir. 

 

Bitki çiçeklendiğinde çiçekleri toplanır. Toplanılan çiçekler cam bir kavanozun içine koyulup zeytinyağıyla karıştırılır. 5-7 gün arası ağzı tülbentle kapalı halde güneşte bekletilir. Sonrasında yaklaşık 1,5 ay da ağzı kapalı durur. Sonrasında yeni bir kavanoza yağı süzülür. Ortaya çıkan karışımı ağrıyan eklemlerinize ve sırt ağrılarınıza masaj yaparak kullanabilirsiniz. 

 

Not: Kantaron yağını cildinize sürdükten sonra direk güneş ışığından kaçınınız.

Etiketler: Şifalı Ürünler
Şubat 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR