Kızılcık (Kiren) Meyvesi

Kızılcık (Kiren) Meyvesi
Kızılcıkgiller familyasından olan kızılcık meyvesinin çiçeği, yaprağı, gövdesi olduğu gibi şifa deposudur. Kızılcık meyvesinin yöresel adı da ‘Kiren’dir. Kiren meyvesini yemeklerinizden tutun kahvaltı sofralarınıza kadar her öğünde tüketebilirsiniz. Lezzetli olduğu kadar yararlı bir besin kaynağı olan kiren meyvesini daha yakından tanıyalım.
Kızılcık Meyvesinin Faydaları:
Kızılcık meyvesinin faydaları saymakla bitmez. İlk olarak antioksidan deposudur. Beyinde salgılanan ve yaşam kalitemizi arttıran melatonin hormonu, kızılcık meyvesinin içerisinde bulunur. Uyku problemi yaşayan kişilere genellikle kızılcık suyu önerilir. Kızılcık suyu uykusuzluğa iyi geldiği gibi vücuda da kuvvet verir ve yaşam kalitemizi yükseltir ve uykumuzu düzenler. İlaç yapımında da kullanılan kızılcık, idrar yolu enfeksiyonlarına da çok iyi gelir. Tarih kitaplarının en ünlü isimlerinden olan tıp ve bilim adamı İbn-i Sina, kızılcık ağacı kökünden merhem yapıp birçok yaranın tedavisinde kullanırmış. Ünü eski yıllara dayanan kızılcığın faydaları saymakla bitmez.
Birçok kişinin korkulu rüyasıdır böbrek taşı ağrısı. Kaynattığınız kızılcık suyu ya da kızılcık kompostosu böbrek taşı düşürmenize yardımcı olur. Düzenli tükettiğiniz kızılcık suyu idrar yollarındaki asit miktarını arttırarak böbrek taşını vücuttan atmanızı kolaylaştırır.
Doğada bulunan kırmızı meyvelerin şifa deposu olduğu bilinir. Kızılcık, bağışıklık sistemimizi sağlamlaştırır ve vücudumuza hükmetmeye çalışan hastalıklara karşı bizi korur. Düzenli olarak tükettiğimiz kızılcık, kanser hücrelerinin büyümesine ve yaygınlaşmasını engeller. Göğüs, akciğer ve mide kanserinin en büyük düşmanıdır. Kızılcık meyvesinin faydalarından bir diğeri ise, bağırsaklarda yoğunlaşan ve rahatsızlık veren gazları önlemektir. Kiren meyvesinin mideyi rahatlatma özelliği olduğu için yemeklerden önce ya da sonra kaynattığınız kızılcık meyvesinden bir bardak içebilirsiniz. Kızılcık meyvesi, diyabetli hastalar için de çok faydalıdır. Kızılcık meyvesinin yararlarından biri de şeker seviyesini düzenlemek. En olgun zamanlarında özenle toplanan kızılcık meyveleri ezilerek suları çıkarılır, kaynatılır ve bu şekilde kızılcık ekşisi elde edilir. Kızılcık ekşisi bir diğer adıyla kiren ekşisidir. Kaynatılan Kiren ekşisinin şeker oranı düşük olduğu için şeker hastaları için oldukça faydalıdır. Kiren ekşisini yemeklerinize ve salatalarınıza lezzet arttırıcı olarak kullanabilirsiniz. Sizlere, salatalarınızda ve tavuk ve et yemeklerinde kullanacağınız farklı ve sağlıklı bir sos tarifi vereceğiz.
 
 
 
 
 
Kızılcık Sos Tarifi:
Malzemeler:
  • 3 yemek kaşığı kiren ekşisi
  • 3 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 kaşık süzme bal
Hepsini bir kapta çırpın ve sosunuz hazır. Kızılcık sos tarifini, çıtır çıtır kızarmış köy tavuğunuza veya salatalarınıza sos olarak kullanabilirsiniz.
Kızılcık meyvesini her türlü tüketebilirsiniz. Yemeklerinize ve salatalarınıza lezzet ve sağlık katmak için kullandığınız kireni daha sonra kahvaltıda kiren marmelatı olarak da yiyebilirsiniz.
Kızılcık Marmelatı Nasıl Yapılır?
Kızılcık meyveleri, en olgun zamanlarında toplanarak, çekirdeklerinden ayrılıp, etli kısımları ezilerek kızılcık marmelatı yapılır. Kızılcık marmelatını kahvaltılarınızda tüketebilirsiniz. Kiren marmelatı mayhoş tadı ile kahvaltı sofralarınıza farklı bir tat getirecek.
Kızılcık marmelatına en çok kaymak yakışıyor. Sizin damak tadınıza da hitap ediyorsa kızılcık marmelatını taze kaymak ile deneyebilirsiniz. Lezzetli bir kiren marmelatını kahvaltılarınızda ya da beş çaylarınızda yiyebilirsiniz. Kiren marmelatı C vitamini deposu olduğu için kararında tüketirseniz lezzetinden ve yararlarından güzelce faydalanabilirsiniz.
Sizlere kızılcık marmelatı ile yapılmış enfes bir kurabiye tarifi vereceğiz.
Kızılcık Marmelatlı Kurabiye Tarifi:
Malzemeler;
  • 125 gr. tereyağı
  • 250 gr. un
  • ½ su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • Kabartma tozu
  • ½ çay bardağı kiren marmelatı
Hazırlanışı;
Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağına yavaş yavaş un ekleyip hafif bir şekilde yedirin. Ortasına yumurta, pudra şekeri, ve kabartma tozu ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Hamuru iki parçaya ayırıp, 3-4 mm. kalınlığında açın. Yuvarlak bir kalıpla hamurları kesin. İki eşit sayıda ayrılan hamurların birinci grubu yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.  İkinci gruptaki hamurların ortası kalp şeklindeki bir kalıpla çıkarılır. 1. grup hamurun üzerine yumurta akı sürülür ve 2. grup üzerine konur. Kalp şeklindeki oyuklara Kızılcık marmeladı doldurulur. 180 derecede ısıtılmış fırında beyaz renkte pişirilir. Servis tabağına alınan kurabiyeler pudra şekeri ile süslenir.
Enfes bir lezzeti olan Kızılcık Marmelatlı Kurabiye Tarifi beş çaylarınıza tat katacak.
Yaz mevsiminin meyvesi olan kızılcık meyvesinin faydaları nelerdir? dedik ve sizlerle damak tadınıza ve sağlığınıza yarayacak bir sürü bilgi paylaştık. Kızılcık marmelatı ve kiren ekşisini mutfağınızdan eksik etmeyin.
Daday’ın bol oksijen deposu ormanlarından özenle toplayı, kızılcık meyvelerinden yaptığımız doğal kiren marmelatına ve kiren ekşisine İksir Resort Town ayrıcalığı ile sahip olabilirsiniz.
Kızılcıklı ürünler için tıklayınız.
Sağlıklı günler dileriz!
Etiketler: kızılcık, kiren, kiren meyvesi, kızılcığın faydaları, kirenin faydaları, kızılcık ekşisi, kızılcık marmelatı, kiren ekşisi, kiren sosu, kızılcık meyvesinin yararları, kızılcık tarhanası
Ağustos 28, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR