Orman Toplayıcılığı (Foraging) nedir? Bizimle neler yapabilirsiniz?

Orman Toplayıcılığı (Foraging) nedir? Bizimle neler yapabilirsiniz?

Orman Toplayıcılığı (Foraging) nedir? Bizimle neler yapabilirsiniz?

Çoğumuz kendimize ait bahçemizde, tarlamızda ya da arka balkonumuzda bir şeyler ekip biçiyor, üretiyoruz. Foraging’i bundan ayıran şey ise doğanın kendiliğinden sundukları toplamamız. Arayıcılık, Toplayıcılık anlamına gelen Foraging doğanın bize sunduğu yenilebilir türleri doğadan toplamaktır. Taze otlar, çiçekler, dalından meyveler ve doğada, toprakta kendiliğinden çıkan ve çoğalan mantarlar… Foraging hem eğlenceli hem de beden ve ruh sağlığınız için faydalı olabilecek bir aktivitedir.

Özünde atalarımızın yaşamak için yaptığı, hayatın içinde yer alan bir kavramdır. Şimdiki amacı ise gelişen ve küreselleşen dünyada büyük şehir hayatının stresinden, hava kirliliğinden kısa bir süreliğine de olsa uzaklaşmaktır.

Bu kavramda toprağın ve suyun verdiklerini keşfederek, besin aramak ve yiyecek toplamak işin özüdür.

Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi bilinçli olmak, diğeri ise orman dokusuna zarar vermemektir. Doğada karşılaştığımız her bitki yenmediği gibi, yediğimiz veya kullandığımız kimi bitkilere çok benzeyen zehirli bitkiler de vardır, o nedenle dikkatli olmak gerekir. Doğadan toplama yaparken orman dokusuna zarar vermemek, toprağın, ormanın sürdürülebilirliğini gözetmek gerekmektedir.

 

Peki, İksirli Çiftlik olarak biz neler yapıyoruz?

 

Bölgemizde yer alan oksijen deposu Ballıdağ birçok ağaç, bitki ve mantar türünü ev sahipliği yapmaktadır. Kiren, ahlat, müsellim, mürver, hodan, kuşburnu, kuzugöbeği mantarı, kanlıca mantarı, porçini, cincile bunlardan sadece bazıları. Bizler de doğanın sunduğu bu lezzetleri mevsiminde uygun şekilde topluyor, temizliyor, üretiyor ve en doğal hali ile sizlere sunuyoruz.

Kendi atalık tohumlarımızdan ektiğimiz Siyez ’in hasat şenliğini Temmuz-Ağustos aylarında düzenliyoruz.

Her sene Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım aylarında İksir Doğa ve Mantar Şenliğimiz düzenlenmekte ve bu dönemlerde mevsimine göre Kuzugöbeği, Kanlıca, Cincile, Porçini gibi birçok mantar ve yine mevsimin ot ve meyve çeşitleri eğitmenimiz eşliğinde toplanmaktadır. İksir Doğa ve Mantar Şenliğinde bölgemizde yetişen bitki ve mantar türlerini tanıyor, ormandan birlikte toplayıp, öğreniyor, doğada olmanın tadına varıp, yine hep birlikte topladığımız türlerle yemekler yapıp, turşular kuruyoruz.

İlkbahardan başlayıp kış başına kadarki dönemde mevsim ürünlerini toplama turlarımızda ise ürünlerimizi ormanda, henüz topraktaki veya ağacın dalındaki haliyle görüp, nasıl toplayacağımızı, topladıktan sonra ise nasıl işleyeceğimizi öğreniyoruz.

Sizler de çiftliğimize ve otelimize geldiğinizde doğada o an hangi bitki, meyve türü varsa bizimle birlikte bu etkinliklerimize katılabilir, sonrasında ise ekibimizle birlikte kendi reçellerinizi, turşularınızı, marmelatlarınızı da yapabilirsiniz.

Etiketler: Şifalı Ürünler
Şubat 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR