Cevizin Faydalarına Yakından Bakalım ve Ceviz ile Yapılabilecek Harika Bir Tarifi Uygulayalım

Cevizin Faydalarına Yakından Bakalım ve Ceviz ile Yapılabilecek Harika Bir Tarifi Uygulayalım

Cevizin Faydalarına Yakından Bakalım ve Ceviz ile Yapılabilecek Harika Bir Tarifi Uygulayalım

 

Cevizin binlerce yıllık uzun bir geçmişi vardır. Ceviz ağacı, insanoğlunun bildiği en eski ağaç türüdür. Cevizin anavatanının Çin veya İran'ın Ghilan bölgesi olduğu düşünülmektedir. Ancak dünyadaki en büyük doğal yayılış alanına sahip olan ceviz çeşidi Anadolu cevizidir.  Düzenli ve bilinçli tüketilen cevizin, kolesterolü dengelemekten kalp damar sağlığına, çocukların zekâ gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar çeşitli faydaları vardır.  İnsan beynine benzer görünümü, besleyiciliği, gevrek dokusu ve tadı ile günlük beslenmemizde her zaman popüler bir besin olan ceviz; En lezzetli tatlılardan en sağlıklı salatalara, makarna soslarına, sütlaç gibi sütlü tatlılara kadar kullanılabilen çok yönlü ve besleyici bir besindir. 

 

Not: Yemekten önce kırarak tüketildiğinde, sağlığa faydalı antioksidan bileşenler ve yağ asitleri kaybolmaz. 


Beyne olan faydaları ile günümüzde her yaş grubundan insana tavsiye edilen ceviz, özellikle beyne benzer görünümüyle her zaman beyin ile ilişkilendirilmiştir. Özellikle çocuk ve ergenlerde ceviz tüketiminin yeterli düzeyde ayarlanması ilerleyen yaşlarda daha güçlü bir hafıza ve vücut fonksiyonları için etkili olacaktır. Uzmanlar, bütün öğünlerden sonra bir miktar ceviz yenilmesinin damarların tıkanmasına neden olan yağlı besinlerin verebileceği zararlara engel olduğunu söylüyor. Ayrıca bünyemiz kendi başına Omega3 yağını üretemez. Ceviz ise Omega3 yağını bol miktarda bulundurur ve günde ortalama 4-5 ceviz yiyen kişi vücudun gereksinimi olan omega3 yağının %85’ini almış olur. 

 

Ayrıca Omega3 yağının antioksidan içermesi kalp sağlığına faydalıdır. Aynı şekilde günde 4-5 ceviz yediğimizde, vücudumuzun günlük ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 20’sini, manganezin yüzde 43’ünü ve triptofan’ın yüzde 17’sini karşılamış oluruz. Cevizde bulunan kalori oldukça yüksek olduğu için aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.

 

Faydaları nelerdir;


* Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolesterol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL’nin panzehridir diyebiliriz. 
* Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
* Cevizin içerdiği hem tekli hem çiftli doymuş yağlar yükselen kolesterol seviyesini düşürür.
* Ceviz Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tehlikeli kalp ritimlerini engeller, kalp krizi riskini azaltır.
* Ceviz doyurucu besinler içerdiği için yemek yeme riskini azaltır ve hatta diyabeti yavaşlattığı düşünülmektedir. Bundan dolaylı olarak kalp hastalıkları riskini azaltır.
* E vitamini arterlerde meydana gelebilecek plak oluşumlarını engeller ve kalp tıkanıklığının oluşmasına izin vermez.
* Ceviz içerdiği besin ve vitaminler aracılığı ile kanın pıhtılaşmasını engeller ve kan dolaşımın daha iyi olmasını sağlar. Bu durum kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. 
* Günlük 4-5 tane ceviz tüketiminin kolesterolü düşürür. İyi kolesterol seviyeni yükseltir ve kötü kolesterol yükselmesine engel olur. Bununla birlikte damarların çevresini temizler ve genişlemelerini sağlar, böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.
*Diyabet hastalığında karşılaşılan en sık sorun kan şekerinin yükselmesidir. Ceviz ise kan şekerinin makul seviyelerde kalmasına yardımcı olmaktadır. Böylece diyabet hastalarının kalp hastalığına da yakalanma riskini düşürmektedir. 
*Cevizin kanser hastalığını tedavi ettiği söylenemez. Fakat kanser hastalığına neden olan faktörleri ortadan kaldırabiliyor veya hastalığa yakalanma riskini azaltabiliyor. Düzenli bir şekilde ceviz tüketimi dolaylı olarak kansere karşı metabolizmanın direncini arttırıyor. 
*Bazı uzmanlar cevizde bulunan kalori miktarının kiloya neden olacağını iddia ediyor fakat buna karşılık büyük bir çoğunluk ise aşırı şekilde beslenilmediği sürece cevizin içerdiği kalorinin kemiklerin güçlenmesine katkı sağladığını belirtmektedirler. Ayrıca ceviz tüketiminden sonra meydana gelen kalorinin vücut tarafından depolanmadığı belirtiliyor. 
* Ceviz linoleik, alfa linoleik ile birlikte vitamin E ve B6 vitaminlerini içerdiğinden dolayı sinir sitemlerine olumlu yönde etki yapar. Bazı bilim adamları besin maddelerinin hangi organımıza benziyor ise o organa faydalı olduğu yönünde iddiaları var ki ceviz de görüntü olarak beyine benziyor. Fakat cevizin beyine benzemenin ötesinde ciddi anlamda beyine faydaları var. Özellikle stres ile mücadelede Antidepresan görevini üstlenen ceviz, uyku sorunu olanlar için de şifadır. Yatmadan önce yenilen ceviz, içerdiği triptofan yardımı ile uyku sorununuzu çözebilir. 
* Omega3 yağı ve zengin bakır içeren cevizin cilde de çok faydası vardır. Her gün 2-3 ceviz tüketimi cildin elastikliğini arttırır ve ciltteki hücrelerin canlı kalmalarına yardımcı olur.

 

İksirli Çiftlik Ürünleri 

 

*Yerli iç Ceviz


Ceviz hem ana hem ara öğelerde tüketebileceğiniz, faydalı bir üründür. Yerli iç ceviz hem yağ oranı hem lezzetli bakımından diğer cevizlerden daha iyidir. İçerdiği yüksek oranda omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile A, B ve E vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren ceviz, aynı zamanda beyin için gerekli gümüş iyonlarını da içeriyor, beyin sağlığını destekliyor.


*Kabuklu Yerli Ceviz 1000 gr


İçerdiği yüksek orandaki omega-3 omega-6 yağ asitleri ile a, b, e vitaminleri  ile tüm vücuda koruma sağlayan ceviz, aynı zamanda beyne benzeyen yapısında beyin için gerekli gümüş iyonlarını da  içererek beyin sağlığını da korumaktadır. Ayrıca uzmanlar cevizin mükemmel bir güzellik iksiri olduğunu belirtmektedirler. 


*Siyez Unlu Cevizli Burma


İçerisinde ceviz, Daday tereyağı, siyez unu, yumurta, süt ve nişasta bulunur. Bir tanesi 360-380 g ağırlığındadır.

 

 

Kastamonu Cevizli Tarifleri


*Cevizli Burma Çörek  (Haziran 2013 Sofra Dergisinde yayınlanan İksir Resort Town Tarifi)
Köy sütü, köy yumurtası, doğal ekmek mayası ile hazırlanan hamurun incecik yufkalarının Daday tereyağı ve cevizi ile muhteşem buluşması.


Malzemeler (6 kişilik)
·         1 kg un
·         1 adet yumurta
·         1 çay bardağı yoğurt
·         2 çorba kaşığı sirke
·         Tuz
·         Aldığı kadar su
·         Nişasta (hamuru açmak için)
·         Yarım kg ceviz içi
·         3 su bardağı kadar eritilmiş Daday tereyağı


Hazırlanışı;
Unu derin bir kaba koyup, ortasını havuz şeklinde açın. Yumurta, yoğurt, sirke ve tuz koyun. Ağır ağır su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Her parçayı nişasta ile incecik açın. Birinci yufkanın üzerine eritilmiş tereyağı gezdirip, ince dövülmüş ceviz serpin. Yufkayı rulo halinde sarıp, yağlanmış tepsinin ortasından başlayarak yuvarlak biçimde yerleştirin. Diğer açılan yufkalara da aynı işlemi uygulayarak tüm tepsiyi doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar bekletin.
Bir tepsi burma çörek yanında üryani hoşafı ile sağlıklı ve lezzetli bir öğünün keyfini çıkarın!


 
* Cevizli Kadayıf Sarma Tarifi:


Malzemeler
·         Yarım kg. tel kadayıf
·         250 gr-500gr. Ceviz içi
·         250 gr. Daday tereyağı
·         Şerbet malzemeleri
·         4 bardak şeker
·         Şekerin üzerini geçecek kadar su
·         Yarım limon suyu


Hazırlanışı
Kadayıflar düz bir yerde tel tel ayrılır. İstenen ebatlara göre parçalara ayrılır. Bir kenarına bolca dövülmüş ceviz konur. Yaprak sarma şeklinde sarılır. Yağlanmış tepsiye yan yana dizilir. Her bir kadayıf sarmanın üzerine bir parça tereyağı konur (veya kızdırılmış tereyağı kadayıf sarmaların üzerine eşit miktarlarda gezdirilir), 180 derecelik fırında pembe renkte pişirilir.
Ayrı bir kapta 4 bardak şeker su ile kaynatılır. Limon suyu ilave edilerek ocaktan alınır.
Şerbet ılıklaştığında kadayıf dolmalarının üzerine gezdirilir. Üzerleri süslenerek servise hazırlanır.
Kadayıf sarmaları ve şerbet,  her ikisi de ılık olmalı.
Afiyet Olsun!

Etiketler: Şifalı Ürünler
Mart 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR