Şifalı Bitkiler İçinde Ayrıcalıklı Bir Yere Sahip Olan Mürver Çiçeğini Keşfedelim

Şifalı Bitkiler İçinde Ayrıcalıklı Bir Yere Sahip Olan Mürver Çiçeğini Keşfedelim

Mürver Bitkisi 

 

Yüzyıllar önce mürvere yönelik çatışmalı batıl inançlar söz konusuydu. Bazı yerlerde insanlar mürver ağaçlarını kesmenin ya da onlara zarar vermenin ağaçların içinde yaşayan doğaüstü varlıkları kızdırabileceğine inanırlardı.  Asıl olarak korkulan, mürver ağacından yapılan evlere dadanan ya da mürver ağacından yapılan beşiklerde yatan bebeklere intikam alma amacıyla zarar veren Mürver Ana’ydı. Başka yerlerde ise mürverin koruma sembolü olduğuna inanılırdı. Bir evin kenarına mürver dikmek ya da pencere üstlerine mürver ağacı dallarını asmak cadıları uzak tutardı. Cenaze törenlerinde tabut, çevresinde mürver dallarıyla toprağa verilirdi; böylelikle ölü kötü ruhlardan korunmuş olurdu. 

 

Batıl inançlar bir yana koyu mor mürver yemişleri bin yıldır konserve, pasta malzemesi ve şarap olarak tüketilir. Mürver ‘in kozmetik ve şifa amaçlı kullanımı en azından M.S. birinci yüzyıla dayanır. Romalılar mürveri öncelikle bir müshil ve bir kusturucu olarak kullanmışlar. Mürverin tıbbi bir bitki olarak ünü Orta Çağ boyunca artmış ve mürvere yüzyıllar boyunca neredeyse her şeyi iyileştirebilecek bir bitki gözüyle bakılmış. Mürverin kökleri şişkinlik ilacına, yaprakları yaralara, berelere ve burkulmaya iyi gelen merhemlerde, çiçeğinden yapılan çaylar ve infüzyonlar romatizmal ağrılar, öksürük ve soğuk algınlığı için kullanılmış. 

 

Latince adı ‘Sambucus nigra L’ olan Mürver çiçeği adoxacaea familyasındandır. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri oldukça küçük olup; beyaz, sarımsı ya da bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açar. Çiçekleri olgunlaşınca 6-10 mm. çapında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızısı meyve özü ve uzunca oval biçimli 3-4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanların funda toprağını seven kara mürver, döktüğü tohumlarıyla çoğalır. Anadolu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da yetişir. Çok sayıda türü bulunur. Bazı cinsleri ağaç, bazı cinsleri otsu bir bitkidir. Tadı önce tatlı sonrasında acı lezzettedir.  Ağaç formundaki mürver bitkileri kullanıma uygun olup diğer türleri pek tercih edilememekle birlikte zehirlidir. 

 

Yetiştirildiği Yerler: Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye’nin Akdeniz bölgesi hariç her yöresinde yetiştirilebilir. 

 

Toplanması-Saklanması: Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları Nisan’dan Temmuz’a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulmalıdır.

 

Bilinen Bileşimi: Kara mürverin çiçekleri uçucu ve sabit yağ, yapışkan bitki sıvısı, reçine, tanen ve şekerler ile samburgin ve rutin adı verilen alkaloitleri içerir. Bitkinin meyvesinde doğal şekerler, meyve asitleri, tanen, C ve P vitamini, boya pigmentleri ile eser oranda uçucu yağ bulunur. Mürverin kabukları da tanen, reçine, alkaloit ile valeriyen asidini içermektedir.
 

 

Kara mürver nasıl kullanılır?


-Mürverin meyvesi ezilerek reçel yapımında kullanılıyor.
-Bitkinin meyvelerinden çay ve özellikle boğaz ağrılarına iyi gelebilen şuruplar elde ediliyor.
-Çiçeklerinden şerbet ve çay yapılıyor. Süsleme amaçlı kullanılıyor.
-Çiçekleri balla ve limonla tatlandırılarak da içilebiliyor.
 

Kara mürverin Genel faydaları nelerdir?


-Çiçekleri ağrı giderici etkisi sayesinde özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirmede, romatizma, bel ağrısı, cilt ödemleri gibi rahatsızlıklarda kullanılır.
-Bitkinin meyvelerinde bulunan flavonoitler grip virüsünü iyileştirmede etkilidir.
-100 gram mürver bitkisi 73 kalori içerir. C vitamininden zengindir. 100 gr'ı 35 gr C vitamini içerir.
-Grip, nezle, baş ağrısı, kas ağrısı gibi semptomlara iyi geliyor.
-Kara mürverin depresyonu engelleyici, iyi ruh halini artırıcı özellik gösterdiği görülmüştür.
-Kolesterolü düşürücü özelliği tespit edilmiştir.
-Kandaki ürik asit seviyesini düşürerek kan basıncını dengeleme etkisi de olduğu bilinmektedir.
-Özellikle mürver meyvesinden yapılan ve mürver çiçeğinden yapılan şerbetler emziren annelerin sütünün artmasına yardımcı oluyor.
-Mide hastalıklarında ya da mide ağrılarında mürver meyvesi ve çiçeği, ağrı kesici özellik taşıdığı için kullanılıyor.
-Ağrıların geçmesine yardımcı olurken, hastalıkların tedavisine de destek oluyor.
-İçerisinde bulunan A, C ve B vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini destekliyor ve hastalıkları daha kolay atlatmamıza ve hastalıklara daha zor yakalanmamıza yardımcı oluyor.
-İdrar söktürücü özelliği bulunuyor.
-Balgam söktürüyor.
-Terletici özelliği olduğu için ateşli hastalıklarda (grip, zatürre gibi) kullanılıyor.
-Düzenli kullanımda yağ yakımına ve kilo vermeye destek oluyor.
 

İksirli Çiftlik - Mürver İçeren Ürünleri

 

Organik Böğürtlen ve Kara Mürver Meyvesi Karışımı


Böğürtlen ve mürver meyvesinin püreleri ile hazırladığımız karışımımız, tam bir şifa kaynağı. Bu yıl ilk defa ürettiğimiz karışımı yaparken; organik meyvelerin püreleri, organik elma suyu konsantresi ile kaynatıldı ve sizler için sınırlı sayıda üretildi.
Özellikle mevsim geçişlerinde tüketilmesi faydalı olan bu üründe hem böğürtlen meyvesinin hem de mürver meyvesinin vitamin değerleri bir araya geliyor. Potasyum ve kalsiyum kaynağı böğürtlen ile c vitamini deposu kara mürver, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. 


Organik Kiren (Kızılcık) ve Kara Mürver Meyvesi Marmelatı


Kızılcık (kiren) ve mürver meyvesinin püreleri ile hazırladığımız marmelatımız bu yıl ilk defa ürettiğimiz marmelatlarımızdan. Yaparken; organik meyvelerin püreleri, organik elma suyu konsantresi ile kaynatıldı ve sınırlı sayıda üretildi.


Organik Mürver Çiçeği Kurusu Faydaları


Mürver çiçeği çok iyi bir idrar söktürücüdür. Ateş düşürücü etkisi vardır ve terlemeye yardımcı olarak hastalıkların daha hızlı atlatılmasını sağlar. Sindirim hızlandırıcı olma özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcıdır. Ayrıca bağışıklık sistemi dostudur.

 

Kuru Mürver Çiçeği Çayı yapımı: Mürver çiçeklerinin üzerine su konur ve demlenir. Sıcak olarak tüketilir. Mürver çayı içindeki C vitamini sayesinde vücut direncini arttırır.

 

Organik Mürver Çiçeği Reçeli


Organik mürver çiçeği reçelinin içerisinde çiçek taneleri ve organik elma suyu konsantresi vardır. Hiç bir koruyucu veya katkı maddesi içermez. Sabahları kahvaltılarda tüketilebildiği gibi, tatlı kurabiyelerde, pasta yapımında da kullanılmaktadır. Dilerseniz sulandırıp içecek olarak da tüketebilirsiniz.

 

Organik Mürver Meyvesi Reçeli


Organik mürver meyvesi reçelinin içerisinde meyve taneleri ve organik elma suyu konsantresi vardır. Hiç bir koruyucu veya katkı maddesi içermez.

 

Mürver Çiçeği Reçeli


Kendine has aroması ve kokusuyla yapılan Mürver çiçeği reçeli bazı kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir.
 

 

 

Etiketler: Şifalı Ürünler
Ocak 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR