Dışı yakıcı, içi şifa dolu: Isırgan otu

Dışı yakıcı, içi şifa dolu: Isırgan otu

Isırgan otunun mevsimi geldi! İlkbaharın başlangıcından sonbaharın bitimine kadar doğada boy gösteren ısırgan, Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Bizler, sağlık açısından faydalı ve birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılan ısırganı Daday'daki İksirli Çiftlik'te toplarken, siz de bitkiler içinde farklı bir yeri olan bu otu keşfetmek için okumaya devam edin. Veya daha iyisi, toplarken bize katılın! Keyifli bir konaklamanın yanı sıra gerçek bir üretim deneyimini bizlerle birlikte yaşamak için tıklayın.

 

 

 

Dışı yakıcı, içi şifa dolu ısırgan otu

 

Oval ve koyu yeşil renkli parlak ısırgan yapraklarının üst kısmı yakıcı tüylerle kaplıdır. Bitkiye dokunulması ile kırılan bu tüylerde bulunan formik asit ve histamin gibi maddeler açığa çıkar ve değdiği yerde kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Bu özelliği ise ona haşerelere karşı koruma sağlar.

 

Çok yıllık bir bitki olan Isırgan otu (Urtica dioica) sindirim sisteminden bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar birçok alanda etki sağlamasıyla bilinir. İçeriğinde A, B ve K vitaminleri, riboflavin, niasin, folat ve fosfor bulunan ısırgan otunun en önemli sağlık yararları arasında vücudu detoksifiye etme, metabolik verimi arttırma, bağışıklık sistemini arttırma, dolaşımını artırma, enerji seviyelerini iyileştirme, menstrüasyon yönetimi, menopoz semptomlarını en aza indirme ve cilt bakımına yardımcı olma yeteneği bulunur. Isırgan, böbrek ve safra kesesi sağlığını koruma, inflamasyonu azaltma, kas kütlesini arttırma, hormonal aktiviteyi düzenleme, diyabeti önleme, kan basıncını düşürme, hemoroidleri yatıştırma ve solunum koşullarını iyileştirme gücüne de sahip.

 

Isırgan otunun faydaları

 

Toparlamak gerekirse, ısırgan otu,

 

  • Saç sağlığı için faydalıdır. 
  • Kalp sağlığını destekler
  • Prostat büyümesini engeller
  • Alerjileri hafifletmeye ve hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olur
  • Böbrek taşlarını önler
  • Doğal ağrı kesici
  • Sindirim için iyidir (Hazımsızlık, mide bulantısı, aşırı gaz, bulantı, kolit ve çölyak hastalığından kurtulmak için ısırgan otu çayı için. Ayrıca bağırsak solucanlarını ve parazitleri öldürerek ishali önler.)
  • Kandaki kolesterol seviyesini düşürür
  • Hücre yapısını korur
  • Ağız ve diş bakımı (Antibakteriyel özelliği olan ısırgan otu ile hazırlanan gargara ağız ve diş sağlığı bakımından oldukça faydalıdır.)

 

Saç sağlığı için ısırgan otu

 

Saçlara parlaklık vermesi ve kepek sorununuzu gidermek için ısırgan otu kürü uygulayabilirsiniz.

 

4-5 gram ısırgan otu 750 ml kaynayan suyun içine atılır ve kısık ateşte 4 dakika kadar tutulur. Sonra altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Süzülerek bir kaba alınır. Temiz saçlar bu su ile yıkanır ve yarım saat ıslak olarak beklenir. Ardından su ile durulanır. 
Bu uygulama saçlara parlaklık verdiği gibi, kepeği de önler.

 

 

Doğal ve Organik Şurup Sirke ve Turşu Ürünlerimizi İncelemek İçin Hemen Tıklayın

Mutfakta ısırgan

 

Isırgan otu şifasıyla bilindiği kadar mutfakta da özel bir yere sahiptir. Isırgan otu çayı ve denemeniz için sütlü ısırgan otu çorbası tarifi aşağıda...

 

Isırgan Otu Çayı Tarifi 

 

Öncelikle Isırgan otu taze taze toplanıp çayı yapılabileceği gibi toplandıktan sonra ince ince kıyarak kurutarak da uzun süreler kullanabilirsiniz. 
Çay yapmak için; Bir tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış ısırgan otu bir su bardağı kaynar suyun içine atılarak 5 - 10 dakika haşlanır. Kokusu çıkan ısırgan otu süzülür ve 5 dakika dinlendirildikten sonra içilebilir.  Günde 2 ya da 3  bardak taze demlenmiş ısırgan otu çayı içilebilir. Isırgan otu çayının aç veya tok karnına içilmesinde bir sakınca yoktur ancak tatlandırılmadan içilmesi daha faydalıdır. Kokusundan veya tadından haz etmeyenler ise çayı hazırlarken içine birkaç nane yaprağı ilave edebilirler.

Doğal ve Organik Şurup Sirke ve Turşu Ürünlerimizi İncelemek İçin Hemen Tıklayın

Sütlü Isırgan Otu Çorbası Tarifi 

 

Malzemeler


•    Yarım demet ısırgan otu
•    1, 5 çorba kaşığı mısır unu
•    1, 5 çorba kaşığı un
•    1 tatlı kaşığı tereyağı
•    4 bardak su
•    1 bardak süt
•    Tuz

Doğal ve Organik Şurup Sirke ve Turşu Ürünlerimizi İncelemek İçin Hemen Tıklayın

Yapılışı

 

Öncelikle Isırgan otlarını temizleyip yıkıyoruz. (Bu aşamada eldiven kullanmanızı öneririz.)
Bir tencerenin içine un ve mısır ununu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Yaklaşık 3-4 dk sonra ısırgan otlarını da ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Suyunu ekleyip kaynadıktan sonra altını biraz kısıp ısırganların yumuşamasını bekliyoruz. 7-8 dk kadar yumuşadıklarında sütünü ekleyip bir taşım daha kaynatıp altını söndürüyoruz ve blenderdan geçiriyoruz. 
Küçük bir tavada tereyağını kızdırıp çorbamızın üzerine döküyoruz. Tuzunu da ekleyip servis ediyoruz.
Oldukça vitaminli bir çorba olan sütlü ısırgan çorbasının tadını çok seveceksiniz.

 

Doğal ve Organik Şurup Sirke ve Turşu Ürünlerimizi İncelemek İçin Hemen Tıklayın

 

 

 

Etiketler: Isırgan otu
Mayıs 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR